Club5 – EN ORGANISASJON FOR DE BESTE

World Cup Kvitfjell har vært med i Club5 siden 2005.  En forening som ble stiftet i 1988 og som nå består av de største årlige og viktigste alpinarrangørene over hele verden. For Kvitfjell har dette vært et viktig og givende samarbeid. Club5 er en viktig ressurs for arrangørene.
Bilde: Kitzbühel var en av arrangørene som startet Club 5. Foto: NTB scanpix/Lisi Niesner

 Av Stein B. Olsen

Club5 ble stiftet i 1988 og feirer således 30 år i år.  Ideen til Club5 var det Serge Lang (FRA) som hadde. De første årene så handlet samarbeidet mest om å skape større inntekter til de fem arrangørene som var Val Gardena (ITA), Garmisch-Partenkirchen (GER), Kitzbühel (AUT), Wengen (SUI)  og Val d’Isère (FRA).

Ekspertorganisasjon

Srecko Medven fra Kranskja Gora (SLO) er president i denne organisasjonen:
– Club5 er viktig for alle medlemmer og arrangører fordi vi er en ekspertorganisasjon. Vi deler den positive erfaringen og den ekspertisen som hver og en arrangør besitter med hverandre. Det er mye enklere å lære av andre som har gjort den samme feilen isteden for at hver enkelt arrangør skal gjøre feilen for så og lære av sine egne feil. På den måten kan vi heve kompetansen og kunnskapen til alle våre medlemmer opp på det nivået som FIS krever, og som skal være den standarden alle medlemmer i Club5 ønsker å levere på, sier Medven. 

Medlemmene i Club5 møtes flere ganger årlig, noen besøker hverandre, og det er faste møter tilknyttet vår- og høstmøtene i FIS. På disse møtene er nesten alltid ledelsen i FIS tilstede. Noen ganger er de svært aktivt med i diskusjonen og andre ganger diskuterer arrangørene seg i mellom.

– Vi skal være et viktig samarbeidsorgan for FIS, og i løpet av de siste årene har vi blitt anerkjent av FIS som nettopp det, sier Medven.

– Men det har ikke alltid vært slik?

– Nei, Club5s historie kan dels inn i flere tidsepoker. I starten handlet det om økonomi og TV, et samarbeid for å sikre arrangørene større inntekter og oppmerksomhet. Deretter gikk vi inn i en periode hvor det hele ble mer en sosial klubb. Nå er vi en ekspertorganisasjon som samarbeider godt både med FIS og medlemmene. I den runden diskuterte vi dette inngående, og vi bestemte tidlig at vi ikke skulle være eller skape en politisk arena, men utelukkende ha fokus på å gjøre vårt produkt best mulig i forhold til de rammene vi besitter.

– Vi startet derfor med å utvikle Club5 workshop. Her er det forskjellige temaer hver gang, og dette har fungert etter intensjonene. Dette har også betydd at flere i organisasjonene har kunne vært med på disse workshopene, sier han.

Akkurat samme rolle

Når det gjelder framtiden så er den utfordrende for alle som driver med skisport. Medven er likevel ganske så sikker på at Club5 vil fortsette å eksistere, og ha akkurat den samme rolle i framtida som den har i dag. Det å lære av andre, høste erfaringer kommer aldri til å gå av moten.

– Vi vil ta inn alle nye elementer som dukker opp, diskutere det med alle medlemmene på samme måte som vi har gjort de siste årene. Club5 er det beste stedet å diskutere nye utspill fordi vi har lang erfaring, unik og ulik kompetanse på en rekke områder. Vi kan og vil jobbe hånd i hånd med FIS med de samme utfordringer. Vi skal sammen verne om det det aller viktigste i Club5, å sikre World Cup-renn over hele verden.

Srecko 14.55.07Srecko Medven

Og Medven er helt klar på en ting:
– Vi jobber videre  og vi må være ledende på det teknologiske området og dette må vi gjøre sammen med FIS. Det er FIS som bestemmer reglene og vi skal hele tiden være konstruktive og nytenkende. Vi kommer hele tiden med nye forslag vi diskuterer sammen med FIS for sammen å finne hvilken vei som er riktig å gå.

 – Det er i dag stor konkurranse om å få arrangere World Cup-renn i alpint. Mener du at det er en ekstra sikkerhet for arrangører å være medlem i Club5 for å beholde sin plass i sirkhuset?

– Vel. Nei det er ingen sikkerhet for noen. Arrangøren må levere på det nivået som det er forventet av dem, og hvis de ikke leverer på dette nivået overfor FIS, så har ikke Club5 noe verktøy for å beskytte hver enkelt arrangør. Det er FIS som bestemmer hvem som skal være med i kalenderen eller ikke. Men vi jobber hardt for å beholde rettighetene til arrangørene. Dette fordi reglene forandrer seg, og noen ganger forandrer reglene seg i en retning som betyr en økonomisk utfordring for arrangørene eller for andre ting. Og så lenge vi ikke har en åpen bankkonto, men derimot begrensede budsjetter, må vi passe på at disse forandringene ikke får for store konsekvenser. Ta for eksempel økning i prispenger som gikk fra 100 000 SFR til 120 000 på to år. Forslaget var at dette skulle økes i løpet av ett år, mens vi ble enige med FIS om at vi skulle bruke to år på denne økningen som gjorde det mer forutsigbart for arrangøren. Det er også andre ting som for eksempel sikkerhet som må diskuteres før det settes ut i livet. Og det beste er å diskutere med alle stakeholderne, FIS, arrangører, utøvere, lagene og forbundene før ting settes iverksettes. For arrangørene er det derfor viktig at vi står sammen, alene blir du svak, sammen bli vi sterkere og vi blir hørt, sier Medven.

– Er du overrasket over at ikke de andre arrangørene innenfor andre idretter har et liknende samarbeid?

– Dette blir politikk, og det diskuterer vi ikke. Vi har funnet noe som virker for alpint, smiler Srecko Medven lurt.

Medlemmer i Club5:

Val Gardena (ITA), Garmisch-Partenkirchen (GER), Kitzbühel (AUT),Wengen (SUI), Val-d’Isère (FRA), Alta Badia (ITA), Cortina d’Ampezzo (ITA), Kranjska Gora (SLO), Schladming (AUT), Maribor (SLO), Lake Louise (CAN) ,Adelboden (SUI) , Kvitfjell (NOR), St. Moritz (SUI), Åre (SWE),  Zagreb (CRO) og Crans-Montana (SUI)