Det gode samspillet

Kvitfjell er svært viktig for FIS

Det er som kjent det internasjonale skiforbundet (FIS) som eier World Cup, og den jobben Kvitfjell arrangøren har gjort de siste 25 årene, har vært i tett og god dialog med FIS. Hannes Trinkl og rennleder Ole Johan Bjørge har et godt samspill.

Av Stein B. Olsen

Gjennom alle disse årene, har det ikke vært mange personer å forholde seg til så relasjonene er blitt tette. Duoen Gunther Hujara og Helmut Schmalzl har vært med lengst. Gunther Hujara er fortsatt tilknyttet FIS.

Kvitfjell er Kvitfjell

LasseSveinGunterHujara var renndirektør for damene da diskusjonen i 1993 kom opp om også jentene skulle kjøre sine fartsøvelser i Kvitfjell under lekene i 1994. Senere tok han over som renndirektør for gutta.
- Kvitfjell var og er en moderne utforløype, og kan egentlig ikke sammenliknes med så mange andre. Kvitfjell er Kvitfjell, og bakken har sitt særpreg. Om jeg i 1994 trodde at Kvitfjell kunne bli en klassiker? Min første tanke den gangen var ja, men når du ser på utviklingen på våre andre klassiske arrangører, ja da må du lære deg den norske kulturen. Folk må skjønne at den alpine World Cupen er bygget på en standard fra de beste arrangører som kan gi de beste forhold for utøverne.  Men og dette er viktig: sporten utvikles i forskjellige kulturer, i forskjellige land med forskjellige historier.  Ting kan være annerledes enn andre steder, men det som teller tilslutt er kvaliteten på rennene. Der har Kvitfjell vært en garantist, mye takket være stabile værforhold. Selv om vi har hatt utfordrende vær, har vi stort sett alltid greid å gjennomføre de terminfestede rennene. Arrangøren har bidratt med å være fleksibel og løsningsorientert, forteller Hujara.

Atle Skårdal, Svein Mundal og Gunther Hujara  i et realt mimremøte

Hujara mener at World Cup og destinasjonen Kvitfjell har vokst i takt med hverandre, og at dette har vært avgjørende for å henge med i World Cup-sirkuset.
- Det har vært en svært god utvikling, og destinasjonen har hele tiden vært bevisst på å bevare den norske fjellkulturen.
- For oss har det vært viktig å beholde Kvitfjell i kalenderen, fordi de opp gjennom årene har løst så mange utfordringer for oss rent kalendermessig. Gjennomføringsevne har vært og er helt avgjørende, både for oss og Kvitfjell, sier Gunther Hujara.

For noen år siden ble duoen Hujara og Schmalzl erstattet av Markus Waldner (ITA) som renndirektør og Hannes Trinkl (AUT) som hans assisterende renndirektør. Og ikke minst sistnevnte har gode relasjoner til Kvitfjell.  Som tidligere aktiv vet østerrikeren veldig godt hvordan han vil ha det, og Hannes står også oppført med en utforseier i Kvitfjell. Det skjedde i 2002.

HannesiløypaDet er alltid Hannes som kommer først til Kvitfjell, og er den første fra FIS som tar seg gjennom løypa.

- Han kommer gjerne søndag eller mandag i World Cup-uka, og blir da med på den siste finpussen. For oss som arrangør er dette svært betryggende, men selvfølgelig også litt spennende. I hvert fall den første gjennomgangen ned løypa. Er han fornøyd? Blir det mye ekstraarbeid og slik ting, forteller rennleder Ole Johan Bjørge, som har tilbrakt mange timer i tråkkemaskinen sammen med både Helmut og Hannes. Gjerne i sene natterstimer.
- Da snakker vi om mye rart, og en blir svært godt kjent, forteller Bjørge.

Veien videre er at Trinkl melder tilbake status og planer til renndirektør Markus Waldner som gjerne kommer noen dager senere.

Andre gangen på pallen

Hannes Trinkl gikk til topps i Kvitfjell i 2002.
Foto: Cornelius Poppe / scanpix

Men litt tilbake til Hannes Trinkl og hans Kvitfjellhistorie. Da han entret toppen av seierspallen i Kvitfjell var det for andre gang i sin karriere.
- Jeg har alltid likt løypa i Kvitfjell, masse terreng, lite hvile, et flott sted, og hyggelig folk.  Det var en av mine viktigste seiere når jeg ser tilbake på min karriere.

- Kvitfjell er et stille og rolig sted?

- Ja, og det er det vi liker så godt. Vi har nok av steder med masse folk, mye styr, og det å komme til Kvitfjell er nesten som å komme hjem. Alle trenger en pustepause i løpet av en lang hard sesong. Det får vi i Kvitfjell, alt er enkelt med korte avstander. Rett i bakken fra hotellet er perfekt, sier Trinkl.

- Krevende jobb?

- Min jobb er helt avhengig av været og forholdene. Har vi fint vær og gode forhold blir alt så mye lettere. Er det mer utfordrende forhold blir jobben en ganske annen. Ikke minst for de frivillige som gjerne bor litt unna. Det er utfordrende, men arrangøren jobber hardt med det, og i tillegg er folket i Kvitfjell veldig hyggelig å samarbeide med. Vi blir godt tatt vare på sier Trinkl.

- Nå har Kvitfjell vært med i dette selskapet i 25 år, hva tror du om framtida?

- Arrangementene har blitt bedre og bedre. Arrangøren jobber hardt, og det er viktig at de fortsetter med den gode utviklingen. I fjor hadde vi mye folk i målområdet, god stemning og slik må det fortsatt være. Så fortsetter Kvitfjell på denne måten kan jeg ikke skjønne annet enn at de kan har en god framtid også de neste årene.

- Løypa er fortsatt god nok?

- Å ja, fjellet er mer enn godt nok, løypa en av de beste vi har i WC-sirkuset!

- Hva med et VM eller et nytt OL, trenger vi da en løype til?

- Det er en god destinasjon for slike tanker. Jeg var i Kvitfjell i 1994, og det er dette OL som er det beste som noen gang har vært arrangert. Så dette er sted vi alle håper vi kan komme tilbake til for store mesterskap. Det er hyggelig å se den utviklingen som har vært i Kvitfjell med flere bakker, og stor interesse for alpinsporten.

- Utfor har ikke forandret seg så mye på disse 25 årene?

Nei, nei vi trenger ikke å forandre så mye. Utstyret har blitt bedre og det betyr at vi jobbe mer med svinger og terrenget, men dette er en virkelig moderne utforløype, og vil holde mål i mange mange år, sier Hannes Trinkl.