Kerrin
Kerrin Lee Gartner fra Canada ledet protestaksjonen i 1993 som førte til at jentene fikk kjøre OL i Kvitfjell. Bilde er fra da hun vant OL-gull i 1992 i Albertville. (Foto NTB)

Da jentene gjorde opprør!

24. november 2022

Som vi alle husker så kjørt også jentene utfor og Super-G under vinterlekene på Lillehammer i Kvitfjell. Det var ikke planen fra arrangørens side, og det var en regelrett boikott av Hafjell som gjorde at også jentene fikk kjøre i Kvitfjell.

IMG 0380
Kerrin Lee Gartner møtte SteinB Olsen til intervju etter pressekonferansen i Hafjell i 1993.

Og i protesttoget var det de største stjernene som førte an, Kerrin Lee Gartner fra Canada, hadde vunnet OL-gull i Albertville i 1992 og tyske Miriam Vogt frontet protesten.
Året er 1993, ett år før lekene på Lillehammer. Dette skulle være den siste finpussen før lekene. Det var World Cup i Hafjell og på programmet stod utfor for jentene. Vi skjønte at det ulmet litt i kulissene vi som var der, men at 12 av 15 verdens beste utforløpere boikottet den siste utfortreningen var det ingen som så komme. De laget sin egen noe improviserte pressekonferansen i kafeen i Hafjell. Anført av Kerrin Lee Gartner og Miriam Vogt ga de klar beskjed.
-Vi nekter å kjøre OL-utfor for damer i Hafjell. Vi vil til Kvitfjell. Vi som gutta er opptatt fart, dramatikk og gode TV-bilder, sa en engasjert Kerrin Lee-Gartner og hadde hele verdenseliten i ryggen.
For arrangørene kom dette som lyn fra klar himmel. LOOC sportssjef Martin Burkhalter kastet seg i bilen fra Lillehammer for å høre hva jentene hadde på hjertet. Han lyttet og møtte jentene med respekt, og de hadde gode samtaler.
Det som skjedde videre, vet vi alle. Jentenes Formel-1 øvelse ble i 1994 arrangert i Kvitfjell. Det hadde aldri skjedd uten den protestaksjonen året før. Siden har det vært utforrenn for jentene i Kvitfjell to ganger, men da samtidig som gutta. Nå 30 år senere skal jentene for første gang styre showet alene. Det har de fortjent, og vi gleder oss.

Skrevet av Stein B Olsen

Se også

20210225 100616

Overnatting

Les mer
NTB V283 G730mj A

Transport

Les mer
Kvitfjell WC Foto Alex Truong 04140

Mat og drikke

Les mer
Sponsorer
Fjøssystemer 4 F slagord høyre
2018 10 Daikin Logo 4 F
KPMG Blue CMYK EPS
Mobit logo Cmyk
Gen Logo Block Cmyk von15 bis50mm
Spar logo ai
Partnere
Logo MGR
Ringebu komplett
Øyer k mtekst 4f Converted
Innlandet fylkeskommune liggende pos CMYK
Lillehammer logo CMYK
DNB logo RGB 0 114 114 solid original 917x469
Telenor Spons h pos CMYK
HH block red white larger
PIPELIFE Logo CMYK
Hallgruppen LOGO
Logo Mylift PMS144
MAIN Playroom
GE
GD logo Av oss For oss
Kontorleverandoren enkel
Brectus
Checkin logo purple 002
SJ NORD Primary Logo
Kvitfjell Hotell black
Leverandører
Eidsiva Bredba ènd
Tur Digital Positiv
Annis logo
Minel Teledata Øst CMYK
Sweet Logo Horizontal
Makita
Giax logo tekst
A Bof N logo grønn
Areal
Kjeldsberg kaffe
Logo 2linjer
Motorspeed Logo NY
Total Production logo
Ringebu Bilruter
HUSKI Logo 2020 RGB
NOCCOSWOOSH PMS7686