Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

Kerrin
Kerrin Lee Gartner fra Canada ledet protestaksjonen i 1993 som førte til at jentene fikk kjøre OL i Kvitfjell. Bilde er fra da hun vant OL-gull i 1992 i Albertville. (Foto NTB)

Da jentene gjorde opprør!

24. november 2022

Som vi alle husker så kjørt også jentene utfor og Super-G under vinterlekene på Lillehammer i Kvitfjell. Det var ikke planen fra arrangørens side, og det var en regelrett boikott av Hafjell som gjorde at også jentene fikk kjøre i Kvitfjell.

IMG 0380
Kerrin Lee Gartner møtte SteinB Olsen til intervju etter pressekonferansen i Hafjell i 1993.

Og i protesttoget var det de største stjernene som førte an, Kerrin Lee Gartner fra Canada, hadde vunnet OL-gull i Albertville i 1992 og tyske Miriam Vogt frontet protesten.
Året er 1993, ett år før lekene på Lillehammer. Dette skulle være den siste finpussen før lekene. Det var World Cup i Hafjell og på programmet stod utfor for jentene. Vi skjønte at det ulmet litt i kulissene vi som var der, men at 12 av 15 verdens beste utforløpere boikottet den siste utfortreningen var det ingen som så komme. De laget sin egen noe improviserte pressekonferansen i kafeen i Hafjell. Anført av Kerrin Lee Gartner og Miriam Vogt ga de klar beskjed.
-Vi nekter å kjøre OL-utfor for damer i Hafjell. Vi vil til Kvitfjell. Vi som gutta er opptatt fart, dramatikk og gode TV-bilder, sa en engasjert Kerrin Lee-Gartner og hadde hele verdenseliten i ryggen.
For arrangørene kom dette som lyn fra klar himmel. LOOC sportssjef Martin Burkhalter kastet seg i bilen fra Lillehammer for å høre hva jentene hadde på hjertet. Han lyttet og møtte jentene med respekt, og de hadde gode samtaler.
Det som skjedde videre, vet vi alle. Jentenes Formel-1 øvelse ble i 1994 arrangert i Kvitfjell. Det hadde aldri skjedd uten den protestaksjonen året før. Siden har det vært utforrenn for jentene i Kvitfjell to ganger, men da samtidig som gutta. Nå 30 år senere skal jentene for første gang styre showet alene. Det har de fortjent, og vi gleder oss.

Skrevet av Stein B Olsen

Se også

20210225 100616

Overnatting

Les mer
TOGET

Transport

Les mer
Kvitfjell WC Foto Alex Truong 04140

Mat og drikke

Les mer