Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

1993
Kjetil Andre Aamodt den største av de alle ble også den første til å vinne World Cup i Kvitfjell. (Foto:NTB)

Den største var den første

21. desember 2022

Ingen har tatt flere OL og VM-medaljer i alpint enn han.

Derfor var det bare rett og rimelig at han skulle bli den aller første nordmann som vant et World Cup-renn i Kvitfjell. Kjetil Andre Aamodt er den største som ble den første.

Mye stod på spill dette året. Året før de olympiske vinterleker i 1994. Den siste finpussen. Året før ble det arranger Europacuprenn i Kvitfjell. Det var ikke bare enkelt. Deler av løypa var for krevende for det nivået disse løperne befant seg på den gangen. Forholdene var også krevende i 1992. Året etter i 1993 fungerte alt fra første dag. Masse gode tilbakemeldinger, gode og like forhold. Atle Skårdal klatret på pallen i det aller første rennet, ble nummer tre. Lørdag var det ingen norske flagg på topp tre. Søndagens Super-G var siste mulighet, og alle var skjønt enige om at det hadde smakt utrolig godt med en norsk pallplassering, og aller helst en seier. Året før det store året. Da ville en ta med seg den gode følelsen inn mot 1994. Kjetil Andre Aamodt, den regjerende olympiske vinner fra Albertville året før sviktet ikke. Og Han var raskest ned Super-G løypa og kunne trone øverst. Historien første seier i Kvitfjell.

Kjetil Andre har tatt ikke mindre enn 20 OL-VM-medaljer blant annt fire OL-gull og fem VM-gull. Kjetil Andre tok som kjent gull i Albertville i 1992. Til Kvitfjell kom han fra Morioka med to gull fra VM rundt halsen.

Året etter forventningene skyhøye til Aamodt.Hele nasjonen forventet gull, slik skulle det ikke gå for Aamodt. Han tapte OL-gullet med fire fattige hundredeler til Tommy Moe. Amerikaneren hadde ei tøffere linje i siste del av løypa, og for det sporvalget fikk han også en sving oppkalt etter seg, Tommy Moe. Det er liten tvil om at disse fire hundredelene har voldt mange frustrasjoner siden den gangen. Mange ganger har Kjetil fortalt om de fire hundredelene.

En annen kar som var på startstreken i 1993 var Atle Skårdal. Lørdag så det lenge ut til at Atle skulle stikke av med seieren, men så kom sola og ledelsen forsvant, men det forandrer ikke Atles entusiasme over det han var med på disse marsdagene i 1993.

- Dette må bli en klassiker var Skårdals kommentar. Og nå 30 år senere, kan vi slå fast at Skårdal fikk rett. World Cup i Kvitfjell er en klassiker. Det startet i 1993.

Se også

Ketil Jansrud maggull Magnus Gulliksen 2302

World Cup Kvitfjell 30 år

Les mer
Aleksander

World Cup Magasin

Les mer
Kvitfjell WC Foto Alex Truong 03582

Renn og folkefest

Les mer
Internasjonale sponsorer
Fjøssystemer 4 F slagord høyre
DNB logo RGB 0 114 114 solid original 917x469
Strømberg
Gen Logo Block Cmyk von15 bis50mm
MARLENE label S Ue DTIROL ENG rgb 002
Spar logo ai
Partnere
Ringebu komplett
Øyer k mtekst 4f Converted
Innlandet fylkeskommune liggende pos CMYK
DNB logo RGB 0 114 114 solid original 917x469
KPMG Blue CMYK EPS
Landscape telenorsymbol med 5 G boks telenorblå hvit 5 G 01 002
HH block red white larger
MAIN Playroom
Hallgruppen LOGO
GE Holding logo tolinjer farge 002
GD logo Av oss For oss
PIPELIFE Logo CMYK
Logo Mylift PMS144
Lillehammer logo CMYK
Kontorleverandoren enkel
Brectus
Checkin logo purple 002
SJ NORD Primary Logo
Skydome
Kvitfjell Hotell black
Logo MGR
MHU logo sort hvit bestrøket
Leverandører
Eidsiva Bredba ènd
Tur Digital Positiv
Total Production logo
Annis logo
Minel Teledata Øst CMYK
Sweet Logo Horizontal
Makita
Giax logo tekst
A Bof N logo grønn
Areal
Kjeldsberg kaffe
HUSKI Logo 2020 RGB
Logo 2linjer
Motorspeed Logo NY
Ringebu Bilruter
NOCCOSWOOSH PMS7686
Lillehammer Live
SNLA logo midtstilt pos RGB 10 002