Når du besøker våre nettsider plasseres en informasjonskapsel, også kalt cookie, i din nettleser. Du kan lese mer om de ulike formål under og velge hva du ønsker at godta. Les mer i vår personvernklæring.

2012 1
2012 ble Kjetil Jansruds store år. Foto: Geir Olsen / Scanpix og AP Photo/Alessandro Trovati

World Cup Kvitfjell - historien 1993-2022 (2012)

04. februar 2022

2012 | 10 år siden

Da drømmen ble virkelighet

En person står sentralt når World Cup-rennene fra 2012 skal oppsummeres: Kjetil Jansrud. Vår egen lokale alpinstjerne. Dette var hans World Cup. Dette var dagen da hans drøm ble virkelighet.

By Stein B. Olsen and Svein Mundal

Først litt fakta: Før Kjetil kom til Kvitfjell i 2012 hadde han ikke vært på pallen i utfor. Han hadde aldri tidligere vunnet et World Cup-renn. Men allerede på treningene, skjønte vi at det var noe på gang. Kjetil hadde beste treningstid både på onsdag og torsdag. Skikkelig på hugget. Plutselig var han en av favorittene. Fredag var første mulighet og Kjetil ble nummer 3, fattige to hundredeler unna seieren.

Lørdag var stemningen igjen på topp. Og han løftet seg ytterligere og ble nummer 2. Men det var den øverste plassen på pallen alle ønsket å se han. En mulighet igjen… søndag og Super-G. I utgangspunktet hans beste disiplin.

Søndag var han skyhøy favoritt. Foreldrene kom tilbake til Norge lørdag. De hadde vært på bursdagsfeiring i Spania. Faren Jan, som har fulgt sønnen time etter time, dag etter dag, uker og år i Kvitfjell. Men han var ikke der da sønnen dundret inn til sine beste World Cup-plasseringer i deres egen bakke på fredag og lørdag.

Søndag var både pappa og mamma på plass tidlig i bakken. Mor hadde sågar rukket å bake ei sjokoladekake tidlig søndag morgen som hun spanderte i mixed zone til både presse, servicefolk og ikke minst Kjetils konkurrenter og kompiser. Stemningen var elektrisk. Alt lå til rette for at Kjetil skulle ta steget helt til topps. Tiden var overmoden, seierspallens øverste trinn lyste Kjetil Jansrud lang vei. Dette skulle være hans dag. Alle var enige om at ingen fortjente det mer. Ingenting vil være mer rettferdig etter helgens kjøring.

2012 2

Men så er det dette med idrett, med rettferdighet og marginer. I dette gamet vet alle at ingen kan reservere en plass øverst på seierspallen, uansett hvor mye en har fortjent det. Idretten er nådeløs slik. Denne dagen var heldigvis en av de dagene hvor nettopp idretten var rettferdig, hvor den som faktisk fortjente å vinne gjorde det. Da Kjetils første og hittil eneste World Cup-seier var et faktum, brøt kaoset løs. Foreldrene stod litt på sidelinja, følelsene raste. Minner om utallige treningstimer, oppturene, skadene og andre nedturer.

2012

Da seremonien var over og medietrykket i ferd med å avta, var tiden moden for å la foreldrene møte dagens vinner. Far og sønn klemmer hverandre, lenge. Ingen sier et ord. Det var ikke nødvendig. Det var dette de drømte om da pappa Jan som trener staket ut kursen for Kjetil som 10-11-åring. Å vinne World Cup på hjemmebane. Den dagen gikk drømmen i oppfyllelse. Det må sluttelig selvsagt også nevnes at Aksel Lund Svindal ble nr. 5 på fredag, nummer 3 på lørdag og nummer 2 på søndag.

RESULTATER:
SG: Beat Feuz (SUI) Klaus Krøll (AUT) Kjetil Jansrud (NOR)
DH: Klaus Krøll (AUT) Kjetil Jansrud (NOR) Aksel Lund Svindal (NOR)
SG: Kjetil Jansrud (NOR) Aksel Lund Svindal (NOR) Beat Feuz (SUI)

Se også

20210225 100616

Overnatting

Les mer
TOGET

Transport

Les mer
Kvitfjell WC Foto Alex Truong 04140

Mat og drikke

Les mer